nyitott színes eleven

Önkéntesek a fellegekben

2014.03.04. 09:43

pic1390236609_1393922592.jpg_520x346

"Csoma Sándor aztán egy nap ott állt végre a Himalája sziklabástyái között a magányos zanglai palotaerőd tetején. Nézelődött, forgolódott, látszott onnan az egész világ. Azért ment föl oda, hogy meglássa a magyarok maradékát.

Mielőtt azonban továbbállt volna úgy gondolta rászán egy kis időt, hogy kiolvassa a tibetiek könyvtárát. Megkérte hát a szerzeteseket, hogy nyissák ki neki a könyvtárat. Amikor kinyitották, Csoma Sándor bement, s egy ültő helyében elolvasott tízezer tibeti könyvet. Olyan figyelmesen olvasott, hogy minden szót megjegyzett ami a könyvekben volt. Végül már annyi szót ismert, hogy elhatározta, lejegyzi őket, mielőtt békességgel továbbáll."

 

Így kezdődött Csoma Sándor tibeti története, de hogy hol végződik, arra a Csoma Szobája Alapítvány március 5-én, az Eszterházy Palotában ad választ! Várunk szeretettel!

 

forrás: csomasroom.org

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr725842637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter Makra 2014.03.19. 01:29:45

2010. augusztus elején én is ott dolgoztam a zanglai karkoma (fellegvár) rekonstrukción Finta Sándor, Budapest főépítészének a csapatában. Miután a ladaki főváros Leh óvárosában és 42 környező településen óriási árvíz pusztított nagy emberi- és anyagi veszteségeket okozva, Zanglából haladéktalanul átutaztam Lehbe és jelentkeztem három helyen is önkéntesnek a helyreállítási munkákra. Leghamarabb a világhírű Helena Norberg-Hodge által alapított és tavaly harminc éves évfordulóját ünneplő, az Alternatív Nobel-díjjal is kitüntetett Ladaki Ökológiai Fejlesztő és Környezetvédelmi Csoport (LEDeG) jelentkezett értem. Legnagyobb örömömre az Indiai Fenntartható Környezet és Ökológiai Fejlesztő Társaság (SEEDS India) kooperációjával, az utóbbi nagyszerű építészeivel együtt a Rekha Shenoy projektmenedzser irányította újjáépítést koordináló és tervező kis létszámú fantasztikus csoportban szakági tervezőként és energetikai mérnökszakértőként dolgozhattam. Versenyt futottunk az idővel, mert egyedül csak a Lehtől 8 km-nyire fekvő Choglamsar településen kb. 250 család háza dőlt romba és ők (nagyon sokan sok kisgyermekkel) laktak egy árvízkárosultak számára épített sátortáborban fűtés és melegvíz nélkül. Gyorsan beköszöntött a tél, mert már szeptember 23.-án leesett az első hó. A vállalásunkat feszített munkával teljesítve a csapatot a közszolgálati kategóriában a jelölőbizottság beválogatta a hat legjobb közé a mi Prima Primisszima-díjunknak megfelelő; a "CNN-IBN A 2010.-es Év Indiai Embere" (CNN-IBN Indian of the Year 2010) listájába. Óriási örömünkre, 2010. december 17.-én a világszerte lebonyolított internetes szavazás minket hozott ki győztesnek.
Mindig örömmel és nagy hálával gondolok vissza a Zanglában és Lehben eltöltött közel két és fél hónapos tartózkodásomra, az ott végzett munkámra, de legfőképp a Nagy-Himalája völgyeiben, Ladakban élő csodálatos emberekre, valamint a sok ott megismert ladaki- és magyar barátomra, volt munkatársaimra. Az idén is vissza szeretnék oda menni, mert még sok a teendő...
Sok szeretettel üdvözlöm a régi- és újabb Önkénteseket és a győri kiállítás látogatóit:

Makra Péter
a LEDeG-SEEDS India csoportban a "CNN-IBN 2010. Év Indiai Embere Díj"-jal kitüntetett beruházási-, beruházás-szervezési-, igazságügyi villamos-, energiagazdálkodási- és biztonsági mérnökszakértő, energetikai és villamos tervező; a Csoma Szobája-; a LEDeG- és a
SEEDS India Alapítványok önkéntese, tagja.
süti beállítások módosítása