nyitott színes eleven

1_kicsi.jpgGróf Batthyány Gyula életművének egyik leggazdagabb szeletét alkotják női portréi: egyetlen magyar festő sem dicsekedhetett azzal, hogy népszerűsége tetőfokán, a harmincas évek folyamán évi harminc-negyven arcképmeg­rendelést kapott. „A szépasszonyok festője vagyok” – írta 1941-ben megjelent cikkében.

A magyar arisztokrácia legirigyeltebb hölgyei, Budapesten élő diplomata-feleségek, színésznők, táncosnők, írók és zeneművészek álltak sorban Hunyadi János úti műterme előtt. Pazar festőiségű portrékon örökítette meg a nácik ellen harcoló, tragikus sorsú Andrássy Klára grófnőt, a színpadi szerzőként Amerikában is sikert elérő Hatvany Lilit, az ötször, és egyre magasabb körökbe házasodó, lenyűgöző szépségű Prónay bárónőt, a világszerte ünnepelt, s 1942-ben Budapesten fellépő chilei énekesnőt, Rosita Serranót és az egzotikus szépségű, Rippl-Rónai Józsefet és Márffy Ödönt egyaránt megihlető zongoravirtuózt, Ticharich Zdenkát.

2_kicsi.jpg

 

Batthyány, a modern nő típusának akkurátus tanulmányozója és alakítója a harmincas évek folyamán szoros kapcsolatba került a 20. század egyik legnagyobb kozmetikai cégének alapítójával, a hatásában és sikereiben csak Helena Rubinsteinhez és Estée Lauderhez hasonlítható Elizabeth Ardennel. A szépségipar legendája 1937 nyarán személyesen is ellátogatott a magyar fővárosba. Minden valószínűség szerint ekkor ismerkedett meg Batthyány Gyulával is, hiszen az ide látogató külföldi hírességekhez hasonlóan őt is kézről-kézre adta a budapesti elit.

 3_kicsi.jpg

Gróf Batthyány Gyula nem csak megfesteni szerette a szép hölgyeket, és urakat, ő maga is szívesen öltözött elegánsan, a legújabb trendeknek megfelelően. Ezt egy díjjal is értékelte a 20-as évek közönsége, hiszen 1922-ben elnyerte a Színházi Élet című lap szavazásán az év legelegánsabb magyar férfijának díját.

 4_kicsi.jpg

Természetesen a művész sok témában alkotott, amelyről a legteljesebb tárlatot Győrben, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban láthatja a közönség egészen augusztus 31-ig.

 

fotó: Tóth Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr217514300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása