nyitott színes eleven

Valentin nap párna.jpgBoldog Szent Bálint napot kedves szerelmesek, lelki betegek, és epilepsziával élők. Hiszen Szent Bálint az imént felsoroltak védőszentje, és nem mindig szólt ez az ünnep a rózsacsokrokról, és az I love you feliratú plüss macikról. De hogy jutottunk idáig, és honnan is ered a szerelmesek napja, annak jártunk utána!

 

Világszerte, de főleg az angolszász országokban Bálint napján, (február 14-én) tartják a Bálint-nap (angolul Valentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően.

 

200px-St-valentine-baptizing-st-lucilla-jacopo-bassano.jpgAz ókorból eredő ünnepet, a keresztények február 14-én ünneplik, ami pontosan egy nappal az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtti nap. A rómaiak az ünnepet Lupercus és Faunus isteneken kívül az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére tartották meg. A pogány ünnep központjában az a Lupercal nevű barlang állt, ahol a monda szerint egy farkas a városalapító két fiúcskát szoptatta.

 

A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

 

A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római-katolikus naptárnak az 1970-es évi reformjakor e szent és emléknapja az előírt egyházi liturgiából eltűnt, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill és Szent Metód liturgikus ünnepének.

 

Ennek a napnak a népszerűsége a virágkereskedésnek és különösen az ezt szolgáló reklámoknak köszönhetően megnövekedett. A napot átszövi sok hagyomány, ugyanúgy, mint az 1990-es években népszerűvé lett, az USA-ból és Írországból importált Halloweent.

 valentin.jpg

Nem gondolom, hogy a hagyomány, és az elvek ellen vét az, aki ezen a napon megajándékozza a szeretteit, legyen szó egy szál virágról, ahogy Szent Bálint is tette, vagy a modern kor csodáinak köszönhetően egy üzenet valamelyik közösségi oldalon. A lényeg a figyelem, ami ezennel a történelemnek irányult. Most jöhetnek a jelenkor emberei, vagyis Ti. :)

 

Boldog Valentin, Szent Bálint napot!

forrás: wikipedia.hu

képforrások:

http://tortenelemklub.com/

http://ladylkreativalkotasai.blogspot.hu/

http://www.csaladivilag.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr905812338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.