nyitott színes eleven

Renoir

2014.02.25. 12:01

a-kertben_1885.jpgPierre-Auguste Renoir francia impresszionista festőművész volt, aki ma lenne 177 éves. A híres alkotót mai modern zenészek is elismerik, a Maszkura és a Tücsökraj például egyik slágerében is említi Renoirt. A Rómer Blogon Ars poeticájával, és néhány csodás festményével ismerkedhettek meg!

 

22 esztendős volt Renoir, amikor mestere, Gleyre a szemére vetette, hogy „szórakozásból fest”. Renoir azt válaszolta, hogy természetesen, ha nem szórakoztatná, sohasem kezdett volna el festeni. Ars poeticája lehetne a következő kijelentése: „A föld az istenek paradicsoma: ezt akarom megfesteni.” Soha nem lett hűtlen önmagához, veleszületett életöröme, derűje, kiegyensúlyozottsága sohasem hagyta el, s ugyanezt az életörömöt, derűt, kiegyensúlyozottságot tükrözi valamennyi festménye, ezért kedvelik műveit a világ minden táján.

 

no-a-csonakban_1867.jpg

 

Renoir festészete szüntelen ünnep, elébünk varázsolja korának kis paradicsomait, amelyekben ma is örömünket leljük.  Szüntelenül a szépet festette, a szépséget tárja elénk, a l’art pour l’art született és fenséges képviselője Renoir.

 

képforrás: http://www.literatura.hu/

 

fiatal-no-rozsaval_1913.jpg

 

alfred-sisley-es-felesege_1867.jpg

 

az-ebed_1881.jpg

 

kutyat-setaltato-fiu_1866.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr615832130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása