nyitott színes eleven

madach.gifKülönleges ajándékkal készül múzeumunk Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából. Színházba invitálta a győri középiskolásokat, az előadást Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából a város közel 450 középiskolás diákja ingyen tekintheti meg.

 

Múzeumunknak különösen fontos Madách Imre. Dr. Szabó József (1902-1986) evangélikus püspök Madách Imrével és Az ember tragédiájával kapcsolatos gyűjteményét 1973-ban ajándékozta a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum elődjének, a Xántus János Múzeumnak.

 

A gyűjtemény olyan ritkaságokat tartalmaz, mint például a Az ember tragédiájának első kiadása, melynek első oldalán a szerző eredeti kézírása látható, vagy a Lantvirágok című kötet ugyancsak első, ma már igazi ritkaságnak számító kiadása. A gyűjteményben ezen kívül megtalálható a Az ember tragédiájának 93 idegen nyelvű kiadása, színházi előadásainak plakátjai, műsorfüzetei, rendezői példányai.

 

Madách halálának 150. évforudulójáról egy színházi előadással emlékezünk, az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának segítségével:

 

images_10981.jpg

 

 

Egressy Zoltán: Vesztett éden

 

Az egri Gárdonyi Géza Színház előadása középiskolásoknak

Az előadás időtartama: 100 perc

 

images_10980.jpg

 

Szereplők:

Madách Imre                                                                   Portik Györgyffy Andárs

Fráter Erzsébet                                                               Marjai Virág

Majthényi Anna                                                               Dimanopulu Afrodité

 

Rendező                                                                            Beke Sándor

Díszlettervező                                                                    Bényei Miklós

Jelmeztervező                                                                    Molnár Gabriella

Súgó:                                                                                Tóth-Pethő Orsolya

Rendezőasszisztens                                                          Ivády Erika

 

 

images_10979.jpg

 

 

Az előadás helyszíne: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ

                                                     Győr, Czuczor G. u. 17.

 

Időpont: 2014. április 4. péntek, 17.00 óra

 

Szervezi: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

 

Egressy érett drámaíróként robbant be a hazai irodalmi és színházi életbe. Színművei többnyire zárt, szűk terekben játszódnak, boldogulni vágyó, érzékeny lelkű álmodozókról. Fráter Erzsébetet is mélyről fakadó szenvedélyek mozgatják, Madáchot is, aki beleszeret és rajongás, büszkeség és szenvedély hatja át. Boldogságuk mégsem lehet felhőtlen, nemcsak azért mert Fráter Erzsébetben több a szenvedély, a romantika utáni vágy, mintsem belenyugodna abba, hogy Sztregován töltse el az életét. Megnehezíti együttlétüket Majthényi Anna, Madách édesanyja, aki viszont következetes gazdasszony, háziasszony és anya egy személyben. A mű végigkíséri Madách életét és Fráter Erzsébet szenvedélyes és romantikus villódzó szerelmét, amelyből végül megérthetjük, hogy született meg, Az ember tragédiájának Évája.

 

 

 

Képforrás: 7ora7.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr945886697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.