nyitott színes eleven

Napóleon-ház-150x150.jpgKülönleges, felfedezésre csábító kiállítás nyílik a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori kiváló grafikustanárának, Olgyai Viktornak (1870-1929) és tanítványainak 1906 és 1914 között készült, mintegy 150, ritkán látható, vagy nem is ismert művészi grafikájával ismerkedhetnek meg a látogatók.

 

A művészi grafika műfaja a 19. század végén született újjá. Több évszázadon keresztül a különböző grafikai műfajok, mint a rézmetszet, rézkarc, a fametszet, vagy a 18. század végétől a kőnyomat elsősorban az ismert festmények reprodukálását, portrék, tájképek sokszorosítását szolgálták. Az így készült lapokat általában nem a festők, hanem ügyes mesterek sokszorosították. A 19. század végén fedezték fel a művészek a grafikai technikák sokszínűségét, lehetőségeit, és a művészi kifejezés szolgálatába állították azokat.

 

Olgyai Münchenben elismert grafikusaként 1906-ban tért haza, hogy a Mintarajziskolában, a Magyar Képzőművészeti Egyetem elődjén grafikai szaktanfolyamot alapítson. A grafikai műhelyben mélynyomást (rézkarcot, foltmaratást, borzolást, hidegtű-technikát), magasnyomást (linóleummetszést) és síknyomást (kőnyomást, vagyis litográfiát) oktatott Olgyai, aki maga is alkotott mindhárom technikában. Az ő tanári, pedagógusi tevékenységének köszönhetően 1906 után nagy számban kezdtek fiatal művészek foglalkozni a grafikával. Olgyai tanítványai között voltak később grafikusként elismerést szerzett művészek (Tichy Gyula, Tichy Kálmán, Kozma Lajos, Krón Jenő, Zádor István, Prihoda István), festők (Tipary Dezső, Dobrovits Péter, Vida Árpád) és olyan hallgatók is, akik csupán diákkorukban, néhány évig kísérleteztek a grafikai technikákkal (Angyal Géza, Márton Ferenc, Ürmös Péter, Dienes János).

 

A 20. század elejének markáns stílusában alkotott grafikai lapok megejtően szépek, vonzzák a szemet, újrafelfedezésük lehetőséget nyújt a látogatók számára, hogy megismerkedjenek a különböző grafikai technikákkal, és egyben képet alkossanak a magyar művészi grafika kialakulásáról és annak magas színvonaláról.

 

Kiállítás megnyitó: 2014. június 21. 18.00

 

A kiállítást megnyitja: Gellér Katalin művészettörténész

Köszöntőt mond: Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató

 

A kiállítás megtekinthető: 2014. június 21 – augusztus 31.

hétfő kivételével naponta 10.00 – 18.00 óráig

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr446389349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása