nyitott színes eleven

tamayo_rufino.jpgMit szólnátok egy kis mexikói festészethez ma a Rómer Blogon? Rufino Tamayo születésnapja jó apropót ad erre.

Tamayo a modern mexikói festészet egyik vezéregyénisége Mexikóvárosban, a San Carlos Akadémián végezte tanulmányait. 1928-tól lett az intézmény tanára. Művészetében a helyi népművészet és a modern francia festészet vívmányai ötvöződnek. 1921-től a mexikói Nemzeti Múzeum etnográfiai osztályának grafikusaként tudományosan is foglalkozott az indián népművészettel. 1936-ban New Yorkban részt vett a forradalmár művészek kongresszusán, de ezután sem vált olyan értelemben elkötelezett művésszé mint Siqueiros, vagy Rivera, akiknek a művészetével rokon a stílusa. Szín - és formagazdag, olykor szürrealisztikus. Munkásságában a picassói szimbolika figyelhető meg. Mint freskófestő is jelentős: a mexikóvárosi Zenekonzervatóriumban található freskókat is ő készítette. 1958-ban nagyszabású faliképet festett a párizsi UNESCO - palota részére.

rufino_tamayo_1.jpg

tamayo.Untitled.jpg

tamayo_animals.jpg

Tamayo-slider.jpg

 

Képforrások:

http://www.biografiasyvidas.com

http://en.presidencia.gob.mx

www.artchive.com

disineliz.wordpress.com

emerlyearts.blogspot.com

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr616637475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása