nyitott színes eleven

kh_1.jpgOktóber harmadikán városunkban is bemutatkozik Bárány Krisztián Keszthegy című dokumentumfilmje. Délután öt órára, az Apátúr ház Dísztermébe várunk Titeket!

 

A Kereszthegy győri bemutatója elé

 

 

 

Játékfilmes elemekkel „fűszerezett” dokumentumfilm készült a magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport katonáinak páratlan hősiességéről, amikor 1944 őszén vonalaikat megvédve hetekig sikerült feltartóztatniuk az óriási túlerőben lévő szovjet csapatokat. Jelentős harcteljesítményükkel lehetővé vált több százezer magyar és német katona kivonása Erdélyből.

 

Kereszthegy egy ezerötszáz méteres magaslat a Görgényi-havasok hegyláncának csúcsai között. A második világégés óta azonban több ennél. Hősi emlékműként tiszteli a környék népe. Nemcsak azért, mert itt vesztek el apák és fiúk a túlerő csapásai alatt, hanem azért is, mert mindenki tudta, ezeknek a harcoknak és hősöknek nem állított senki emlékművet.

 

Nagy József történész 2008 óta készít interjúkat a harcokban részt vett veteránokkal a gyergyószentmiklósi Berszán-Árus György segítségével. Bárány Krisztián győri származású újságíró a film forgatókönyvírója és társrendezője. A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, Maruzs Roland őrnagy — immár alezredes — karolta fel az ötletet. A tárca illetékes főosztálya pedig szakértőként Illésfalvi Péter hadtörténész, főtanácsost delegálta a film megvalósításához. Közreműködtek a soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai is, Igler Attila vezetésével.

 

A Kereszthegy című film „esszenciáját” a filmben Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész mondja el: „Ezeknek a székely fiúknak megkérdőjelezhetetlen szerepük volt abban, hogy fedezetük mellett Erdély területéről kivonhattak mintegy 150 000 katonát, a magyar 2., valamint a német 8. hadsereg maradványait. E haditett véráldozatát – a Székely Határvédelmi Erők részeként – a 65. határvadászcsoport is vállalta…”

 

Történelmi háttér

 

1940 szeptemberében a Magyar Királyi Honvédség megszállta többek között Gyergyó vidékét is, berendezkedett a 21. székely határvadász-zászlóalj Gyergyótölgyes parancsnoksági központtal, alegységeinek egy része Gyergyó vidékének keleti szorosaiban helyezkedett el. A magyarországi tisztikar fokozatosan töltötte fel a zászlóalj állományát helyiekkel, hazaengedve az anyaországi állományt, megszervezve az állandó határvédelmet. 1942-től felállítottak három székely határőr-zászlóaljat 40 és 60 év közötti korcsoportú állománnyal, kiegészítve a védelmet. 1943 őszén másfél ezer 18-19 éves „levente katonát” vonultattak be tényleges katonai szolgálatra Maroshévízre, akiket 1944 tavaszán beosztottak az idős határőrök által felállított zászlóaljakba.

 

1944. szeptember 3-án a szovjet Vörös Hadsereg a Békás-szorosban érte el először a védelmi vonalat, melynek során kibontakoztak a rövid ideig tartó védelmi harcok. A magyar állam a kiürítés mellett döntött: a visszavonuló harcokban a 21. határvadász-zászlóalj egy része a Gyergyói-havasokban fogságba esett, másik része sikeresen visszavonult Szalárdig a Maros völgyében.

 

(Forrás: Magyar Honvéd 2014. április, és http://www.honvedelem.hu/cikk/43532)

 

Magyar dokumentumfilm, 75 perc

 

Rendező: Nagy József, Bárány Krisztián, Wonke Rezső

 

Vágó: Aliczky György

 

A film zenéjét Ökrös Csaba Príma-díjas zeneművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára szerezte, a Berecz András által gyűjtött katonadalok feldolgozásával. Antal János: Kereszthegy c. versét elmondja Berecz András.

 

Közreműködik: László G. Attila, Pál Emőke

 

A lengyel fővárosban megrendezett V. Nemzetközi Történelmi és Katonai Filmfesztiválon különdíjat nyert a II. világháborús történetet feldolgozó Kereszthegy. Karol Nowakowski fesztiváligazgató szerint a magyar dokumentumfilm olyan magas művészi tudásról tesz tanúbizonyságot, amely irigylésre méltó.

 

https://www.facebook.com/kereszthegy?fref=ts

 

Werkfilm: http://www.youtube.com/watch?v=5y8mc6hyBuw

 

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr356726679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.