nyitott színes eleven

mjad.jpgMadách Imre (1823-1864) nemcsak irodalmunkat gazdagította, de szenvedélyes politikusként is szolgálta az országot. Halhatatlan remekművére, Az ember tragédiájának megírására (1861) egész életében készült. Szabó József evangélikus püspök 1973-ban ajándékozta Madáchcsal és Az ember tragédiájával kapcsolatos gyűjteményét intézményünknek. Szenvedélyesen, széles körű kapcsolatai segítségével gyűjtötte a Madách-emlékeket: a Madách-családról szóló iratokat, okmányokat és leveleket, a Tragédia magyar és idegen nyelvű kiadásait, Madáchról és a Tragédiáról szóló könyveket, tanulmányokat, cikkeket, színházi előadások műsorfüzeteit és plakátjait, hangzó anyagokat, illusztrációkat, érmeket, képzőművészeti alkotásokat, bélyegeket.

 

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum ma is gyarapodó Madách-gyűjteménye az ország egyik értékes irodalmi anyagát tartalmazza, melynek kapcsán méltóképpen szeretnénk megemlékezni 2014-ben Madách Imre halálának 150. évfordulójáról.


A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum ez alkalomból pályázatot írt ki

Madách Imre: Az ember tragédiája című művének illusztrálására.

A pályázaton résztvevők köre két kategóriából tevődött össze: professzionális képzőművészek és a művészeti felsőoktatás hallgatóinak munkáit várta az intézmény pályázatára.

A megadott határidőig 36 alkotó több mint 120 alkotása érkezett be, majd került a zsűri elé.

Az öttagú bírálóbizottság 20 alkotó műveit javasolta kiállításra, majd ezután a díjazott alkotásokról is döntött.

2014. október 22-én (szerda), 16 órakor megnyitó és ünnepélyes eredményhirdetés keretében kerülnek átadásra a díjak a zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokért.

 

 

Megnyitó: 2014. október 22. (szerda), 16 óra
Helyszín: Napóleon-ház (9021 Győr, Király utca 4.)

Köszöntőt mond: Grászli Bernadett igazgató
A kiállítást megnyitja: Schererné Csécs Teréz könyvtáros, megyei MOKK-koordinátor, Kácsor Zoltán muzeológus

A megnyitó ünnepélyes eredményhirdetéssel egybekötött, melyen átadásra kerülnek a „Madách 150” pályázat díjai.

A kiállítás megtekinthető 2014. november 23-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr476810469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása