nyitott színes eleven

ELTŰNŐ NÚBIA

2014.10.30. 12:26

Szudan_kiall_beliv_email_egesz-39.jpg2013 őszén egy négy hónapos, 11 afrikai országon átívelő fotós expedíció indult Budapestről, hogy Kelet-Afrika társadalmi értékei, zárt közösségei, vallásai, kultúrái nyomába eredjen. Az expedíció megálmodója Lantai-Csont Gergely, a National Geographic Traveler által díjazott fiatal magyar fotográfus, közgazdász volt. Az expedíció 114 nap alatt több mint 24 ezer kilométert tett meg. Ez idő alatt 28 ezer felvétel készült, amelyek közül elsőként a szudáni fotók láthatóak a kiállításon.


A Kelet-Kongóig tartó út célja az volt, hogy zárt közösségeket keressen fel és minőségi fotódokumentációt készítsen róluk. Olyan csoportok életébe kívánt bepillantást nyerni, amelyek ősi hagyományaikból, tradicionális anyagi kultúrájukból, szokásaikból még sokat megőriztek.

 

Szudan_kiall_beliv_email_egesz-29.jpg


Szudán ehhez tökéletes kezdet volt. A képeken feltűnnek az ország gazdag kulturális emlékei, így a domborművekkel díszített ókori templomok, vagy a "fekete fáraók" piramisai is. A látogatók bepillantás nyernek a Nílus-mentén lakó núbiaiak csodálatosan színes kultúrájába. A kiállításon elsőként lesz látható a magukat magyar származásúnak tartó szudáni magyarabokról készült fotósorozat, akiknek ősei még az oszmán birodalom katonáiként kerülhettek Afrikába, közel 500 éve.

 

Szudan_kiall_beliv_email_egesz-26.jpg


Különleges élményt nyújtanak még a Keleti-sivatag lakóiról, a tevetartó bedzsákról készült képek, melyeken az ősi öltözetet viselő nomádokat nézve szinte időutazáson érezhetjük magunkat.

 

 

ELTŰNŐ NÚBIA

 

Válogatás Lantai-Csont Gergely szudáni fotóiból

 

Helyszín: Esterházy-palota (Győr, Király u.17.)

 

Kiállítás megnyitó: 2014. október 31. 17.00 óra

 

A kiállítást megnyitja: dr. Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke

 

A tárlat megtekinthető: 2014. október 31 – november 30.

hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr726847107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.