nyitott színes eleven

batthyany1-300x180.jpg„Mintha a mesevilágban járnánk: elménk örvend, hogy valóságot és álmot, borzalmast és kényeskedőt, gáláns és korai reneszánsz hangulatot, keletit és nyugatit oly kellemesen varázsol elénk.” (Török Gyula)
„A tegnapból igyekszem kiolvasni a jövőt és megérteni a vajúdó jelent.” (Gróf Batthyány Gyula)

Gróf Batthyány Gyula képeiből az eddigi legnagyobb, legteljesebb, közgyűjteményben rendezett kiállítás várja a látogatókat a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A május 8-án nyíló tárlaton közel százötven, hazai és külföldi gyűjteményekből érkező festmény és grafika kerül bemutatásra. Az életművet átfogó kiállítás a huszadik század első fele kiváló, de méltatlanul elfeledett és agyonhallgatott, az ötvenes években bebörtönzött festőjének rehabilitálását is célozza.

 

batthyany2-222x300.jpg

 

Gróf Batthyányi Lajos, az első magyar miniszterelnök dédunokája, Vaszary János tanítványa a huszadik századi magyar festészet egyik legkülönlegesebb képzőművésze. Batthyányi Gyula képein a régi arisztokrácia szépségbe, örömmámorba, dekadenciába menekülő élete elevenedik meg. A szalonkultúra és a kuplerájok erotikája éppúgy jelen van sajátos világában, mint a tuniszi, isztambuli miliő egzotikuma, a dél-európai városok mediterrán nyüzsgése. Az izgalmas színvilágú festmények megnyúlt, kecses, az érzéki gyönyörök iránti rajongásban tobzodó figurái mellett a korszak és régebbi korok történelmi személyeivel, eseményeivel is találkozhatunk.

 

Mind a kiállítás, mind az ez alkalomból megjelenő katalógus a legújabb kutatási eredményeket hivatott bemutatni. Molnos Péter művészettörténész friss Batthyányi-monográfiája (Gróf Batthyány Gyula: Képek egy eltűnt világból) a festővel most ismerkedők és a szakmabeliek számára is sok új információval szolgál.

 

batthyany3-300x243.jpg

 

A rendhagyó, a digitális technikát is alkalmazó tárlatvezetések alkalmával az érdeklődők a festményeken látható férfi és nőalakok életével is megismerkedhetnek.

Szeretettel várunk minden Látogatót az Esterházy-palotában,
a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Batthyány-életműkiállításán!

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr47406124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.