nyitott színes eleven

IMG_6982.jpgA fekete fa talpon álló földgömb a Timaffy Hagyaték részeként került a múzeumba. A készítés pontos évszáma nincs feltüntetve a tárgyon, azonban a politikai határokat vizsgálva azok a Trianon előtti állapotot mutatják. A gömb gyártója "prof. Otto Delitsch in Leipzig, Fabrik J. Felkl & Sonn, Rostok bei Prag", méretei: 60 cm magas, átmérője 33 cm. Az esztergált talprész oszlopa tartja a gömb vas tengelyét, erre rögzítették a sárgarézből készült, fokbeosztással ellátott meridiánt. A héjszerkezet két papírmasé félgömbből készült, melyet utólag ragasztottak össze csontenyvvel. A gömb felülete krétázott, simára csiszolt, erre került a cikkelyekből álló földtérkép, amit sellakkal vontak át. Belsejében a tengely vezetését erősen beenyvezett, hosszában átfúrt fenyőrúd biztosítja.

 

            A földgömb elsődleges sérülését valamilyen ütés okozta, mely az egyenlítőnél érte a tárgyat. Ennek nyomán a két fél az összeillesztésnél hosszan megrepedt, a felület rongálódott. A tárgy korából eredően a réz alkatrészek megfeketedtek, a térkép felületén a sellakk megsötétedett.

 

 

            A tárgyon lévő repedést vizsgálva látható volt, hogy annak javítása csak a gömb kettéválasztásával és újraragasztásával lehetséges. Mivel a belső enyvezések esetleges áztatása a kasírozott gömböt is károsította volna, ezért a szétválasztás csak a fatengely elfűrészelésével vált lehetővé. Az enyves felületek mechanikus tisztítása után a gömb újbóli ragasztásakor a fatengelyre a merevítés és a biztosabb, pontos kötés kialakítása miatt egy papírcső került. Az újbóli ragasztás normál faragasztóval (PVAc) történt.

fg.jpg

 

            A térkép felületéről a sellakk réteg eltávolítása denaturált szesszel történt. Így az egész felület kivilágosodott, s több, korábban fedett részlet is láthatóvá vált. A ragasztás mentén megjelent repedést, valamint a felületi hiányokat enyves krétával töltöttük ki, majd szintbe hozás után  akvarellel retusáltuk. A réz alkatrészeket Sidollal (szalmiákszesz + kréta) tisztítottuk, a fa részek csupán nedves áttörlést igényeltek.         

           

 

 

 

 

Sipeki Zoltán

Foto: Sipeki Zoltán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr15760308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása