nyitott színes eleven

kl.jpg

Egy európai alapokra támaszkodó infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően intézményünk 11.448.000 forintot fordíthatott a Patkó Imre Gyűjtemény fejlesztésére. (TIOP 1.2.2-11/1-2012-0002 jelzetű projekt) A projekt fő tevékenysége az infrastrukturális fejlesztés, melynek eredményeként a Patkó Imre Gyűjteménynek helyet adó Vastuskós ház minden szintjére információs pultokat telepíthettünk.

 

A digitális tartalmakhoz hozzáférést biztosító internet csatlakozással és IKT (Információs és kommunikációs technológia) infrastruktúrával felszerelt pultok az iskolabarát múzeum virtuális oktatópontjaiként működnek. A berendezések szakmai tartalma — a vonatkozó adatokkal együtt — elérhetővé teszi a 20. századi magyar képzőművészet Patkó Imre által egybegyűjtött kollekciójának minden alkotását (a bemutatóhely térbeli korlátai miatt nem kiállítottakat is). A gyűjtemény másik nagy egységét képző, egzotikus néprajzi, antropológiai tárgyait pedig a napjaink informatikai eszközei nyújtotta lehetőségeket kiaknázva „szólaltatja meg”, és ezzel a távoli kultúrák megismerhetőségének újszerű élményét adja.

Az antropológiai kollekcióban látható iparművészeti alkotások Európától távoli, számunkra sokszor nehezen értelmezhető kultúrák tárgyi reliktumai. E titokzatos tárgyak (pl. maszkok, hangszerek) szerepét és az általuk végrehajtott rituális szertartásokat archív hang- és filmfelvételek segítségével kívánjuk átélhetővé tenni.

 

Az információs pultokon számtalan játékmodul alkalmazása áll látogatóink rendelkezésére, melyek között fogyatékkal élők számára készült interaktív programok is találhatók. A gömbpanorámák segítségével a mozgáskorlátozott látogatók számára is teljes értékben és látványos módon bemutathatók a nehezebben megközelíthető múzeumi helyiségek. A kulturális örökségi értékekhez hozzáférést biztosító IKT infrastruktúrával felszerelt múzeum — újszerű szolgáltatásai révén — bekapcsolódhat akár az iskolai oktatási rendszerbe is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr885760200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása