nyitott színes eleven

Helytörténeti gyűjtemény

2014.01.16. 21:05

ht.jpgA helytörténeti gyűjtemény javarészt a XVI. század második felétől napjainkig terjedő időszak emlékeit őrzi, bizonyos tárgykörök között azonban ó- és középkoriakat is találunk (pl. fegyverek, numizmatikai emlékek).

A gyűjtemény anyaga — jellegét és tematikáját tekintve — igen sokrétű. Vannak tárgyi emlékek, kéziratok, könyvek, plakátok, melyek az átláthatóság érdekében speciális leltárakba különültek el. Ezek közül a legkiemelkedőbb a céhes ipartörténeti gyűjtemény. Az egyes céhek, ipartestületek anyagai szerencsére egyben maradtak, hiszen az érdekvédelmi szervezetnek nemcsak a tárgyait (pl. céhládák, pecsétnyomók, remekek, szerszámok), hanem gazdag iratanyagát is tartalmazzák (mesterkönyvek, céhszabályzatok, mesterlevelek stb.)

Emellett külön figyelmet érdemel az újkori, ún. helytörténeti dokumentáció leltárkönyvében nyilvántartásba került anyag, valamint a fotóarchívum. Az előbbi képi és írott forrásokban (pl. vár- és városalaprajzok, színházi plakátok, naplók), az utóbbi pedig tetemes mennyiségű negatívban, pozitívban, dia- és mozgóképben őrzi a város történetét. Itt mindenképpen meg kell említeni Skopall József nevét, aki a XIX. századi jelentős győri polgárok arcképét örökítette meg, illetve Glück Józsefet, aki a 20. századi Győrről készített kiváló felvételeket.  Jelentős Dobos Vilmos munkássága is, ő a világháborúban találatot ért várost fényképezte.

kar.jpg

 A helytörténeti gyűjteményben kapott helyet a közel húszezer darabos, pénzeket, emlékérmeket, plaketteket és jelvényeket magában foglaló numizmatikai gyűjtemény, valamint a hadtörténeti emlékek (fegyveranyag, vadászati emlékek) is. Ez utóbbi tárgykör talán legérdekesebb darabja az egykori névadónak, Xántus Jánosnak a legendás Henry-karabélya.

Végül meg kell említeni az adattárat, mely a múzeumi munka dokumentumait, illetve a honismereti pályázatok alkalmából készült várostörténeti kutatások anyagát is magában foglalja.

 

Nemesné Matus Zsanett

történész

Fotó: Tanai Csaba Taca

 

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr895761838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása