nyitott színes eleven

A Petz család hagyatéka

2014.01.17. 08:25

600D_MG_3384.jpgEgy XIX–XX. században élt polgári család szalonját mutatja be a dr. Petz Lajos és fia, dr. Petz Aladár hagyatékából rendezett állandó kiállítás. A tárlaton a két neves orvos szerteágazó tevékenysége is tetten érhető.

A győri születésű Petz Lajos (1854–1932) többek között Győr város közegészségügyének fejlesztésében, és az egészséges víz- és csatornamű megteremtéséért folytatott munkában jeleskedett. Kiemelkedő munkássága révén a „Szentháromság” közkórházzal (a mai Zrínyi úti kórház) gyarapodott a város. Nagyszerű műszaki találmányainak szabadalomlevelei közül több is látható a kiállításban: „nyitott automobiloknak csukottakká való átalakítására” készített szerkezet, autók fűtőberendezése stb. Ma is alapmű Győr történetével kapcsolatos munkája, a Győri Ének- és Zeneegylet története.

Nyugalomba vonulása után fia, Petz Aladár (1888–1956) lépett örökébe, a győri kórház igazgatói főorvosi állásába, aki a kórház fejlesztésének szentelte életét.  Vezetése alatt az intézmény évről-évre korszerűbbé vált. Mint sebész a műtéteket a legnagyobb műgonddal hajtotta végre, nagyszerű konstruktív tehetsége azonban más vonatkozásban is kiemelte őt kortársai közül: az általa kifejlesztett orvosi műszerek közt talán a legismertebb a Petz-féle gyomor-bélvarrógép, amely az orvosi beavatkozásokat lényegesen rövidebbé és aszeptikusabbá tette. Szakmai eredményei és szeretetreméltó személyisége méltán tették Petz Aladárt a győri megyei kórház névadójává.

Csécs Teréz

könyvtáros

Fotó: Tanai Csaba Taca

 

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr25762205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása