nyitott színes eleven

könyvek_MG_1105.jpgRómer Flóris Ferenc bencés szerzetes 1837-ben került a Bencés Rend Győri Főgimnáziumába, ahol az oktatás segítésére — a hiányos természetrajzi szertár gyarapításával — tudatos gyűjtőmunkába kezdett. 1859-re elérte, hogy a szertárt hivatalosan is múzeummá nyilvánítsák. Gyűjtötte a régészeti, történelmi értékeket, régiségeket, és lépéseket tett a könyvállomány gyarapítására is. Felhívásának eredményeként számos ajándékkönyvvel bővült a múzeum könyvtára. Utódai, a bencés múzeum őrei (Pokornyi Frigyes, Méry Etel, Börzsönyi Arnold, Lovas Elemér) felismerték, hogy szakszerű, magas szintű tudományos gyűjtés és feltárás nem végezhető jó szakkönyvtár nélkül, így céltudatosan gyarapították a szakirodalmat.

Az 1939-ben létrehozott Városi Múzeum vezetője 1943-tól Jenei Ferenc alkönyvtáros lett, aki a kor legmagasabb színvonalú tudományos szakfolyóiratait és kézikönyveit szerezte be. Ő építette ki a múzeumok közötti kiadványcserét. A II. világháború után 1946-tól Szőke Béla régész tevékenysége nagy fejlődést hozott a szakkönyvtár életében. A kor jelentős szakfolyóiratainak sorozatait kiegészítette, a cserekapcsolatokat kiszélesítette.

1949-ben a két múzeum gyűjteményét egyesítették, és elhelyezték az Apátúr házban, könyvanyagának feldolgozása 1963-ban indult meg. A könyvtár állománya hagyatékok és más ajándékozók, valamint az országos és nemzetközi szinten is kiterjedt cserekapcsolatok által nagy számban gyarapodott. Az Arrabona múzeumi évkönyvre és más múzeumi kiadványokra alapozott cserekapcsolat révén intézményünk Európa minden nemzeti könyvtárában jelen van, Angliától Bukarestig, sőt Európán kívül pl. az Egyesült Államokban is.

A könyvtár 2003-tól nyilvános. Hazai és külföldi folyóirat-állományával, a győri nyomdászat és könyvészet múltját reprezentáló muzeális könyvgyűjteményével várja a múzeum munkatársait, kutatókat, egyetemistákat és középiskolásokat.

A gyűjteményben főként a történelem és segédtudományai, művelődéstörténet, helytörténet, régészet, néprajz, művészettörténet, muzeológia, múzeumpedagógia, könyvészet, irodalomtörténet szakkönyvei és folyóiratai, hazai és külföldi múzeumi kiadványok, továbbá muzeális könyvtári dokumentumok találhatók.

 

Csécs Teréz

könyvtáros

Irodalom:

Válogatás a javából A 150 éves győri Xántus János Megyei Múzeum gyűjteményei. Győr, 2009., 198–205. old.

 

Fotó: Tanai Csaba Taca

 

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr625762372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása