nyitott színes eleven

Ferenczy István

2014.02.24. 09:52

pasztorl.jpgMa 222 éve annak, hogy megszületett Ferenczy István szobrász. A Rómer Blogon ma egyik leghíresebb alkotásával ismerkedhetsz meg!

 

 

Az újjáéledő magyar szobrászat jelképes elindítójának tekinthetjük Ferenczy István "Pásztorlányka" vagy ahogyan ő nevezte "A szép mesterségek kezdete" című szobrát. Múlt századi plasztikánk e jeles emléke a képzőművészet, pontosabban a rajz születését ábrázolja. A művész 1820 decemberében öccsének írt levelében a következőképpen vázolta a történetet, a mű témáját: "egy pásztorleány, midőn a szeretője el akarván utazni, az árnyékját a homokba bekarczolta, hogy e szerint a szeretőjének ábrázatja örökös emlékezetben nála maradna".

 

Ferenczy a Pásztorlánykát, az első művész előtt tisztelgő szobrát római tanulóévei alatt a Palazzo di Venezia udvarán faragta, Canova tanácsait követve.

 

Közismert, hogy a Thorvaldsen műhelyében dolgozó szobrász műhelyfőnökét nem szerette, művészete távol állt tőle. Ugyanakkor azért a Canováért rajongott, aki nem fogadta műhelyébe, és csak jóval később méltatta figyelemre. Az adott kettősség, a két mester hatása szerencsésen befolyásolta művészetének kibontakozását. A Pásztorlányka is ennek a kettősségnek előnyeit tükrözi. Időben lezajló történetet jelenít meg a szobrászat nyelvén. A nyugodt, összefogott, biztosan felépített szerkezet, a komponálás, maga a motívum a Thorvaldsentől öntudatlanul átvett szemlélet eredménye. A szobor részleteiben, árnyalt formai megoldásaiban Canova példája érvényesül.

 

Ferenczy István a Pásztorlánykát elkészülte után azonnal, saját kezűleg csomagolta be, hazaküldte, és Csokonai-mellszobrával együtt a nemzetnek ajándékozta. A szobor a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg.

 

 

forrás: http://www.hung-art.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr165829959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása