nyitott színes eleven

Elhunyt Szőnyi Zsuzsa

2014.03.17. 11:35

Szonyi_Zsuzsa_MTI_uj_fekvo_lead.jpgHosszú betegség után, életének kilencvenedik évében tegnap délután elhunyt Szőnyi Zsuzsa író, kultúraszervező, Szőnyi István festőművész lánya, a férjével, Triznya Mátyás festőművésszel létrehozott, évtizedeken át fenntartott, legendás római Triznya-kocsma háziasszonya. Az olasz–magyar kultúrkapcsolatok ápolásáért 1999-ben megkapta az olasz Köztársasági Érdemrend parancsnoki fokozatának aranykeresztjét, tavaly novemberben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át.

 

Októberben töltötte volna be kilencvenedik életévét, de akik ismerték személyesen, élete legutolsó hónapjaiig lelkileg, szellemileg olyan fiatalnak, frissnek láthatták, mint amilyen a gimnázium éveiben lehetett lázadó fiatalként, vagy akkor, amikor férjével, Triznya Mátyással szülői biztatással elindult a zöld határon át a Kelet-Európába megérkezett diktatúra elől a szabad világ felé. Talán a zebegényi gyerekkor, a festő édesapa műterme mögötti végtelen, csodálatos kert emléke kísérte el mindvégig, tette, hogy bárhol is volt, a maga képére tudta alakítani a világot, miközben képes volt rá, hogy a legmélyebb alázattal közelítsen az irodalom, a művészet értékeihez, és képes volt rá, hogy beleérzéssel, szeretettel forduljon embertársai felé. Talán ez a tulajdonsága volt az, ami miatt évtizedeken keresztül, egészen férje 1991-ben bekövetkezett haláláig működhetett a Triznya-kocsma, találkozóhelye azoknak, akik Rómába érkezve sem csak az örök városra voltak kíváncsiak, hanem egymásra, patriotizmusukat a nagyvilágban is fontosnak érző magyarokra is.

 

Maga is így élte meg a római évtizedeket. Az olasz rádió magyar adásánál kezdte rádiós pályafutását, híreket fordított, kulturális beszámolókat írt, és műsort vezetett. 15 évig dolgozott a RAI-nak, később a Szabad Európa Rádió római tudósítója volt, s közben leveleken keresztül folyamatos kapcsolatban volt az itthoniakkal is. Férje halála után hazatért, memoárjaiból és levelezéseiből nagy sikerű könyveket adott ki, műveket, dokumentumokat adományozott a zebegényi Szőnyi Múzeumnak, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának. Zebegényben jelenleg is látható a Rejtőzködő Szőnyi művek Szőnyi Zsuzsa gyűjteményéből című kiállítás, és múzeumunk is több, Szőnyi István képpel büszkélkedhet.

 

forrás: mno.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr995865882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása