nyitott színes eleven

hermann-1024x710.jpgJúnius 12-én, csütörtökön Zsupos Zoltán, HIRDETMÉNYEK, SZÍNLAPOK, APRÓNYOMTATVÁNYOK GYŐR 1848-1849 című könyvbemutatójára készülünk, az Esterházy-palotában. A kötetet Dr. Hermann Róbert történész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa, tudományos helyettes ajánlja majd a látogatóknak. A Rómer Blogon ma ezt az ajánlót olvashatjátok.

 

 

„Az 1848 tavaszán megvalósult sajtószabadság következtében ugrásszerűen megnőtt a hírlapok és nyomtatványok száma. E szempontból Győr városa különösen érdekes, hiszen földrajzi helyzetéből következően, félúton lévén Budapest és Bécs között, mindvégig a hazai események fő áramában volt. A győri nyomdák több száz hirdetményt, rendeletet, verset, nyilatkozatot, színlapot és egyéb terméket nyomtattak. Ezek összegyűjtése hosszú ideig nem történt meg. Ezért is volt számomra nagy öröm, hogy Zsupos Zoltán magára vállalta ezt a nem könnyű feladatot. Az általa sajtó alá rendezett kötet nem csak a győri hely- és művelődéstörténet, hanem az országos köztörténet művelői számára is rengeteg újdonságot rejt; arról nem is beszélve, hogy két, magyar és német nyelvű lévén, az 1848–1849-cel foglalkozó külföldi kutatók is jól használhatják. Külön ki kell emelnem a kötet szemet gyönyörködtető kiállítását. Jó szívvel ajánlom minden érdeklődőnek, abban a reményben, hogy Zsupos Zoltán példáján fellelkesülve, más kutatók is kedvet kapnak a debreceni, szegedi, kolozsvári, székesfehérvári, pozsonyi — s egyszer talán a budapesti nyomtatványok hasonló módon történő összegyűjtéséhez és közzétételéhez.”

 

RFMTMkat_1_meghívó_e-mail_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr616281192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása