nyitott színes eleven

A Püspöki udvarbíróház

2014.09.02. 11:46

póspöki.jpgA belváros legrégibb műemléki negyedében, a Káptalandombon, a Szent Mihály-szobor és a püspöki székesegyház Szent László kápolnája közelében található az eredetileg késő gótikus stílusban épült egykori Püspöki udvarbíróház.

A győri vár 1809-es, Napóleon által elrendelt ágyúzása alkalmával az épület is súlyosan megsérült. 1811-ben Vilt József püspök saját költségén végeztetett az épületegyüttesen az eredeti állapotot helyreállító, jelentős restaurálási munkálatokat. Az udvari homlokzaton elhelyezett emléktábla a nemes lelkű püspök jótékony cselekedetének állít emléket.

 

A bronzkapukkal ellátott, ablakosztásaival a későgótikát idéző kétszintes épület —szemben a székesegyház délkeleti oldalával — felújítási munkálatok eredményeképpen nyerte el mai, végleges formáját. Ezek a munkálatok az 1970-es évek közepétől 1979-ig, az állandó kiállítás megnyitásáig tartottak. Az épület helyreállítása, restaurálása után, Hulyák Anna építésztervező munkájának köszönhetően, a belsőterek megőrizték eredeti hangulatukat, és így sikerült a műemléki környezet hibátlan, korhű összhangját megőrizni. Az épület 1979. november 4-én, Borsos Miklós szobrászművész (1906–1990) maga válogatta és rendezte életmű-kiállításával nyílt meg a nagyközönség előtt.

 

Az épület emeletén 2000 óta működik a múzeum művészettörténeti archívuma. Ugyanitt került elhelyezésre 2002-ben a művész feleségének, Kéry Ilonának az emlékszobája. Az időszaki kiállítótérben és a pincében 2010 óta működik a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér, mely a gyermekmúzeum múzeumpedagógiai céljait szolgálja.

 

Pápai Emese

művészettörténész

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr506658703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása