nyitott színes eleven

Varga_Vilmos_konyv.jpgA Magyar Örökség-díjas nagyváradi Kiss Stúdió Színház vezetője, Varga Vilmos önéletrajzi kötetét és Madách Imre: Az ember tragédiája oratóriumi előadásának színlapját kaptuk meg alapítványuktól, Kiss-Törék Ildikó színművésznő közvetítésével.


Mi is a különlegessége Varga Vilmos: Szót fogadtam Madáchnak című kötetének? Szóljon erről az előszó írója, Aniszi Kálmán: "Varga Vilmos nyitott életműve rendkívül gazdag. Nemcsak mint a nagyszínpad avatott  mesterét tisztelhetik nézői és rajongói, más területeken is kipróbálta tehetségét... Varga Vilmos a vers 'utazó nagykövete', jegyezte meg róla találóan valaki. (...) Kiss-Törék Ildikó színművésznővel vállvetve, Nagyváradon megalakították a Kiss Stúdió Színházat, az első és máig egyedüli magán kisszínházat Erdélyben... Nos, ennek a tájolásnak, sajátos színészi és minitársulati teljesítménynek a csúcsát Madách Imre Az ember tragédiájának színre vitele, sorozatos előadása jelentette... Bízva Madách halhatatlan művének katartikus erejében, Varga Vilmos könyvében hozzáférhetővé tette a Tragédia nyolc személyre zsugorított előadásának maga-készítette forgatókönyvét, a madáchi gondolat szemernyi csorbulása nélkül." Önzetlen tettére a hit sarkallta: "elvíve a szép magyar szót és igaz igéket olyan isten háza mögötti helyekre, ahova másképp már nem jutna el ez az örök szellemi kincs".
Az átdolgozott Tragédiát 2000. július 8-án mutatták be a Bihari Napló szerint, az 50-60 szereplő helyett 8 színészre átdolgozva.
Köszönjük az ajándékot, további sok sikert kívánunk!

Csécs Teréz

könyvtáros

 

Varga_Vilmos_Tragedia_ea_Nagyvarad_szinlap.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr876798431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása