nyitott színes eleven

logo.jpgJanuár 19-től ismét elindulnak a nyitott, színes, eleven programok a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A Magyar Kultúra Hete minden évben január 22-hez kapcsolódik, ekkor ünnepeljük ugyanis azt, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 

 

 

1457685_644510165585952_1476032601_n.png

A látogatók ez alaklommal is sokféle tematika alapján választhatnak maguknak tetszőt. Január 19-én az Import Impró Egyesület előadásával startol a programsorozat. Spontán elemekkel fűszerezetett eseményeikkel a Rómer Teremben várják az érdeklődőket, a nyitó napon Nyitott Műhellyel, és másnap, január 20-án a Liliom című előadásukkal. Ezen a napon a Demerunk Fotósuli kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők a Rómer teremben.

 

Január 21-én, szerdán, délután 16:30-as kezdettel a Mindennek vége! Andrássy Ilona grófnő első világháborús naplójacímű kötetét mutatja be Kovács Lajos muzeológus, szerkesztő az Esterházy-palotában. A rendezvényen köszöntőt mond majd Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Városának alpolgármestere.  A helyszínen a könyv megvásárolható.

 

lajko-felix-thumb.jpgA Magyra Kultúra Hetének egyik kiemelt időpontja idén, január 22. Lajkó Félix világzenei hegedűművész és zeneszerző idén a győri Zsinagógát választotta Maraton című turnéja egyik állomásaként. A művész virtuóz módon kezeli a hegedűt, emellett kiválóan játszik zongorán, és citerán is. Számos ismert zenésszel dolgozott együtt, mint Szabados György, Boris Kovac, a francia Noir Désir zenekar, vagy éppen Boban Marković. Muzsikájával elbűvölte már többek között Tokió, Amsterdam, Berlin, Velence, és New York zeneértő közönségét. Lajkó Félix koncertre este hét órakor kezdődik a Zsinagógában.

 

Ekler Dezső építész gyűjteményes kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket január 23-án este 18:00-kor az Esterházy-palotában, de a hétvége sem maradhat kultúra nélkül a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum épületeiben.

 

A Templomaink tegnap és ma, Győr-Moson-Sopron megye templomépítészete 1897-2014 című időszaki kiállítás december 5-én nyílt meg a Magyar Ispitában.  A kiállítás Győr-Moson-Sopron megyében követi végig a 20. és a 21. századi templomépítészet történetét. A megyehatáron belül nem csak a jól ismert épületeket, hanem szinte az összes, a korszakban létrejött templomot bemutatják. Január 24-én délután 15 órai kezdettel a tárlatot bemutatja Hartmann Gergely építész, a kiállítás kurátora.

 v_art_fesztivl_nagy.jpg

Ezen a napon délután 17:00-kor a Napóleon házban folytatódik a Magyar Kultúra Hetének programsorozata. Az alkotók és a művészetkedvelők méltán várt, és kedvelt programja valósul meg január 24-én, ami nem más, mint a 2015-ös Téli Tárlat – 5. Art Tárlat megnyitója. Az Alkotó Rajztanárok Társasága – ART 9000 és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közös kiállítása páratlan esemény.

 

dsc_2980.jpg

Január 25-én vasárnap 16.00 órakor Vajda Júlia, A világképalakítás terei című időszaki kiállítás tárlatvezetésével folytatódik a rendezvény. A kiállításban Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Múzeum igazgatója kalauzolja el az érdeklődőket.

 

 

 

 

A programsorozat este 18:00-kor zárul egy filmvetítéssel a Rómer Házban. A Szabadesés hét lakás történetét meséli el. Egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások nem hétköznapi történeteit. A bennünk fellelhető szorongások vizuális megjelenései ezek a történetek. Akár meg is történhetnének, talán meg is történnek - csak nem szeretünk róla beszélni. A film keretét adó zuhanás csupán ebbe a hét lakásba enged betekintést, de vannak még lakások - akár ebben a házban, akár más házakban, más városokban, más országokban is. És mindegyikben van egy-egy újabb történet. Furcsa történetek ezek, különös emberekről.

 

 

 

 

A rendezvényeken – Lajkó Félix koncertje kivételével – a részvétel díjmentes

 

képforras: lajkofelix.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr367047079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása