nyitott színes eleven

Randi a múzeumban?!

2015.02.09. 15:03

love.jpgFebruár 14. nem mindig szólt virágcsokrokról, bonbonról és a szerelmesekről. A különböző kultúrák más-más jelentést kapcsolnak ehhez a naphoz, amely hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az 1990-es évektől. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az idén rendhagyó randira hívja a párokat Győrben. Február 14-én a szerelmesek páronként egy jeggyel látogathatják az összes állandó és időszaki kiállítást.



A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek egy a szentről elterjedt történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével visszaadta a börtönőre vak leányának a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsú üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.



A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római katolikus naptárnak az 1970-es évi reformjakor e szent és emléknapja az előírt egyházi liturgiából eltűnt, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill és Szent Metód liturgikus ünnepének.



Ennek a napnak a népszerűsége a virágkereskedésnek és különösen az ezt szolgáló reklámoknak köszönhetően megnövekedett. A napot átszövi sok hagyomány, ugyanúgy, mint az 1990-es években népszerűvé lett, az USA-ból és Írországból importált Halloweent.



Önöket is várja a Rómer Múzeum állandó és időszaki kiállításaival, melyekre február 14-én elég egy jegyet váltaniuk párjukkal. 

forrás: wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr367155351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása