nyitott színes eleven

rl.jpgAusztráliából kapott kabinetképekkel gyarapodott a múzeum helytörténeti gyűjteménye: egy Brodszky Mór fényképésztől származó fotóval és három Raab Lajos által készített felvétellel. 

 

Brodszky Mór műterme az 1890-es évek elején a Kazinczy utca – Széchenyi tér sarkán állt. Utóda Raab Lajos lett, aki az egyik fénykép hátán úgy is hirdeti magát, mint „Brodszky M. utóda”. Brodszky 1882–1886 között több helyen is dolgozott, keresve az ideális műtermet. 1895-ben, a Győri Közlöny novemberi számában is hirdeti újonnan épített, „a legkényesebb fővárosi igényeknek is megfelelően eleganciával berendezett fényképészeti műtermét”. Ezt a saját házában működő műtermet adta át a következő évben váratlanul Raab Lajosnak, maga pedig elköltözött Győrből.

 bm.jpg

Raab 1896–1905 között remek üzleti érzékkel és nagy külföldi tapasztalattal működtette Széchenyi téri műhelyét. Ő készített itt elsőként színházi felvételeket is, amelyek közül három a múzeum Madách Gyűjteményének állandó kiállításában is megtekinthető. Az ajándékba kapott felvételek azért különösen érdekesek, mert az üzlet fellendülését is mutatják. A képek tanúsága szerint már Csornán is nyithatott fióküzletet, ahova egyébként 1898-ban ő fensége Coburg Gotha hercege táviratilag hívatta, hogy az ottani hadgyakorlaton fényképezzen.  Raab Lajos 1903-ban Bécsben is fióküzletet nyitott, majd 1905-ben elköltözött a városból.

 

A képeken dátum nem szerepel, és csak kettőn olvasható az ábrázolt személyre utaló adat, de a képek hátán található apró információk alapján nagyjából rá lehet jönni, milyen sorrendben készülhettek. Győri pályafutása elején Raab — hogy megszerezze a polgárok bizalmát — még mint Brodszky utóda hirdeti magát, majd, minden bizonnyal a nevezetes 1898-as csornai meghívás után, szerepel a kép hátán Csorna is. A kabinetképek közül a legmegkapóbb a műtermi háttér előtt megilletődötten, napernyővel, ünneplő ruhában és kalapkában álló kislány.

 rm.jpg

Lengyel Rheinfuss Idának, Lengyel Rheinfuss Ede (1873-1942) kassai festőművész unokájának köszönjük a családi képeket, melyek a budapesti Szihelszky Elfride közvetítésével jutottak el hozzánk.

 

Csécs Teréz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr215760269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása