nyitott színes eleven

zá2.jpgA győri kádárcéh a Győr környékén elterülő borvidéknek köszönhetően már a 16. században létezett. Múzeumunkban őrzött, 1793-ban készült zászlajának egyik oldalán a pápai öltözetet viselő, tiarát hordó, hármas keresztes botot tartó, fehérszakállas védőszentjüket, Szent Orbánt ábrázolták, aki mellett egy hatalmas szőlőfürtöt kezében tartó angyal is látható.

            A hagyomány szerint Szent Orbán — aki 222 és 230 között volt pápa — utolsó fagyosszentként a 9. században lett a szőlők, szőlőművesek, kocsmárosok, kádárok védőszentje. Tiszteletére a szőlőhegyekben kápolnát vagy szobrot emeltek, és ünnepén, május 25-én, körmeneteket rendeztek. Miközben a szőlőművesek a fagykár ellen imádkoztak hozzá, szobrait friss szőlőhajtásokkal díszítették. Sőt, ha jó volt a termés, akkor még borral is lelocsolták, viszont ha rossz volt, akkor megvesszőzték vagy sárral öntötték le.

zá.jpg

            A néphagyomány szerint: „savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő”; „ha Orbán napja szép, úgy bő lesz az esztendő”. De ha valaki felöntött a garatra, akkor is Orbánnal példálóztak: „föltette az Orbán süvegét”.

            A hagyomány szerint mikor 1771-ben Andrássy István gróf Rómában járt, és iszogatás közben szóba került, hogy a fagykárok miatt nem mindig jó az aszú készítéséhez szükséges szőlőtermés, XIV. Kelemen pápa Andrássynak ajándékozta Szent Orbán földi maradványait. Így kerültek Elzászból a monori Sarlós Boldogasszonynak szentelt római katolikus templomba a szent ereklyéi, melyeket azóta is Monoron őriznek.

 

Nemesné Matus Zsanett

Fotó: Tanai Csaba Taca

 

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr825760293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása