nyitott színes eleven

IMG_4287.JPGRendhagyó tárlatvezetésre vártuk január 22-én az érdeklődőket. A Magyra Kultúra napja alkalmából múzeumunk megnyitotta kapuit, és ingyenes tárlatvezetésen mutatta meg A titkos gyűjtemény – Remekművek Aba-Nováktól Vaszary-ig című kiállítását.

A rendhagyó tárlatvezetés oly annyira sikeres volt, hogy a név kötelez alapon, mi magunk is különleges megoldásokra „kényszerültünk”. A napot beharangozó hirdetéseink nem várt tömeget vonzottak, és bizony voltak, akik a kapukon kívül rekedtek. Öttől hatig tartó első tárlatvezetésünkön Fülöp Szabolcs kollégánk kalauzolta az érdeklődőket Kövesi István műgyűjtő hagyatékában, több mint 80 látogatóval.

Akik lemaradtak az első körről, türelmesen várakoztak az előtérben Grászli Bernadettre, múzeumunk igazgatójára, az ő tárlatvezetése hat órára volt meghirdetve.

1609175_669685506416866_1667772162_o.jpg

Ahogy ücsörögtem az egyre sokasodó tömegben, egy idős hölgy huppant mellém, és szóba elegyedtünk. Nyugdíjas tanárként szívesen jár kulturális eseményekre, aktív tagja a múzeumunk keramikus szakkörének. Rengeteg szép korú társával várakozott a sorára, de azt kell mondanom, hogy nem csak ezt a korosztályt vonzotta a program. Szülők tűntek fel az ajtóban gyermekükkel, kamasz fiúk nyomkodták a telefonjukat, fiatal lányok várakoztak egyedül, prospektusokat szorongatva.

Ahogy közeledett a hat óra, egyre többen lettünk. Az igazgatónő a városi rendezvényről érkezett, és még ő is megdöbbent a tömeg láttán. Többen felszisszentek, amikor megszólalt, és közölte, hogy ennyien nem férünk el a tárlatvezetésen. Rögtön felajánlotta, hogy tart még egyet, miután végzett az első turnussal. Ekkor jelent meg Fülöp Szabolcs kollégánk, akivel két szavas rövid egyeztetést követően együtt döntöttek úgy, egyszerre indulnak el a látogatókkal.

Grászli Bernadett elölről kezdett neki a gyűjteménynek, Fülöp Szabolcs pedig hátulról indult el szépszámú közönségével.

1737854_669687469750003_2077934135_o.jpg

Ahogy sétáltunk teremről teremre, Szinyei Merse Páltól egészen Kassák Lajosig, közel 200 alkotást láttunk, és ismertünk meg a tárlatvezetés segítségével.

Az utolsó teremben, az igazgatónő meghatódottan mondott köszönetet a jelenlévőknek, és megígérte, akik most lemaradtak, egy másik időpontban ők is betekintést nyerhetnek a titokba, Kövesi István titkába.

 

Szerettük volna, ha a titkos gyűjteményben, bizonyos értelemben minden érdeklődő cinkosunk lehet. Akik nem tudtak eljönni január 22-én rendhagyó tárlatvezetésünkre, hamarosan egy hanganyag formájában ők is meghallgathatják Grászli Bernadett múzeumigazgató, művészettörténész előadását. Ha bár a teljes élményt természetesen nem adja vissza, reméljük, kedvezünk vele a látogatóinknak.

A tárlat március 31-ig tekinthető meg az Esterházy-palotában.

Fotó: Csobay Dániel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr835780215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása