nyitott színes eleven

Madách és október 6.

2014.10.08. 13:43

n_psz_nh_z-v_gopera_1908_1412768507.jpg_1392x882

165 évvel ezelőtt, október 6-án végezték ki a tizenhárom Aradi vértanút, miután 1849. augusztus 13-án Világosnál letettük a fegyvert az orosz csapatok előtt. Ezekben az időkben az egyébként is beteges Madách Imre kiújult szívbajával küszködött, így a szabadságharcban nem vehetett részt, a maga módján mégis tevékenyen segítette a nemzetet. 1849. június 6-án írta meg Hírlelő című felhívását. Az alábbiakban ebből az írásból idézünk:

"...a magyar nép eddig is megmutatta áldozat készségével, hogy érdemes a szabadságra, melynek nehéz harcait kell előbb ki vívni, hogy édes gyümölcsét élvezhessük, bízik hát Istenbe a magyar kormány és véle minden igazmagyar, hogy ezen bajon is szerencsésen keresztül vezet, ha a többi bajon keresztül vezet, csak önmagunkat ne hagyjuk el; ezt pedig nem fogjuk tenni..."

Madách Imre 1852-ben Rákóczy Jánost, Kossuth titkárát bújtatta, amiért ugyanezen év augusztusában bebörtönzik, és csak 1853 májusában szabadul. A börtönben töltött időszak alatt kezdi el írni Lucifer című drámáját, mely a későbbi halhatatlan Az ember tragédiájának első változata.

Kácsor Zoltán
muzeológus

A bejegyzés trackback címe:

https://romer.blog.hu/api/trackback/id/tr806770663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása